Navormingen Geestelijke gezondheidszorg
Geestelijke gezondheidszorg richt zich op het bevorderen, behouden en herstellen van de mentale welzijn en gezondheid. GGZ helpt mensen omgaan met stress, angst, depressie, verslavingen en andere psychische aandoeningen. GGZ biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin individuen groeien en hun volledige potentieel bereiken.
Startdatum | Type | Opleiding | Campus |
---|---|---|---|
17/11/2023 | Postgraduaten & Banaba | Forensische daderbegeleiding | Roeselare |
Waarom als verpleegkundige een opleiding Forensische zorg volgen?
Als verpleegkundige kan het volgen van een opleiding in forensische zorg een uitstekende keuze zijn om je carrière naar een nieuw niveau te tillen. Forensische zorg is een gespecialiseerd gebied waarin medische zorg en rechtssysteem samenkomen.
Wij bieden zowel een postgraduaat Forensische verpleegkunde als Forensische daderbegeleiding aan. Uniek in Vlaanderen!
Hier zijn vijf redenen waarom je in dit domein binnen de GGZ zou opleiding zou volgen:
1. Uitdagende en gevarieerde carrièremogelijkheden: Een opleiding in forensische zorg opent de deur naar een breed scala aan loopbaantrajecten, zoals werken in gevangenissen, jeugdinrichtingen, forensische psychiatrische ziekenhuizen en forensische poliklinieken. Je zult betrokken zijn bij de zorg voor mensen die in aanraking zijn gekomen met het rechtssysteem.
2. Unieke vaardigheden ontwikkelen: Deze opleiding biedt je de kans om specifieke vaardigheden te ontwikkelen, zoals het omgaan met gedragsproblemen, het uitvoeren van risicotaxaties en het bieden van therapie aan mensen met een complexe achtergrond. Deze vaardigheden zullen je niet alleen helpen in de forensische zorg, maar ook in andere zorgomgevingen.
3. Betekenisvol werk: Als verpleegkundige in de forensische zorg kun je een verschil maken in het leven van mensen die vaak te maken hebben met mentale gezondheidsproblemen en sociale uitdagingen. Je biedt niet alleen medische zorg, maar ook ondersteuning, begeleiding en rehabilitatie aan individuen die een moeilijke periode doormaken.
4. Interdisciplinair teamwork: In de forensische zorg werk je nauw samen met andere professionals, zoals psychologen, maatschappelijk werkers en juridische experts. Je zult deel uitmaken van een team dat gezamenlijk werkt aan het begrijpen en behandelen van complexe zorgbehoeften.
5. Carrièregroei en jobzekerheid: De vraag naar gekwalificeerde professionals in de forensische zorg blijft groeien. Door een opleiding in dit vakgebied te volgen, vergroot je je carrièremogelijkheden en verbeter je je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt de forensische zorg vaak stabiliteit en jobzekerheid.
Het volgen van een opleiding in forensische zorg als verpleegkundige opent de deur naar boeiende carrièremogelijkheden, biedt unieke vaardigheden, geeft betekenisvol werk, bevordert interdisciplinair teamwork en biedt carrièregroei. Het is een uitdagend en lonend veld waar je kunt bijdragen aan het herstel en de rehabilitatie.

Forensische daderbegeleiding?
Het forensische zorglandschap evolueerde de laatste jaren sterk. Het aantal hulpverleners groeide merkbaar. Werken binnen deze context vergt een noodzakelijke, specifieke expertise die vaak onderbelicht is. Met dit postgraduaat komt VIVES hieraan tegemoet. In dit opleidingsprogramma ga je zowel verdiepend als verbredend met verschillende thema’s aan de slag zodat je beschikt over een stevige theoretische basis van het forensische werkveld. Je professionaliseert bovendien in de begeleidingsrelatie met een forensische zorgontvanger.
De opleiding richt zich voornamelijk tot verpleegkundigen die in het brede domein van de forensische zorg werken en zich hierin verder willen verdiepen.
Paramedische beroepen kunnen zich inschrijven als ze een begeleidende functie binnen de forensische zorg hebben. Ook bachelors i/d orthopedagogie, toegepaste psychologie, sociaal werk en maatschappelijke veiligheid kunnen zich inschrijven voor dit postgraduaat.
Ervaring is een meerwaarde gezien er beroep op gedaan wordt tijdens de opleidingsdagen. Ervaring vormt nl. het vertrekpunt

Postgraduaat Geestelijke gezondheidszorg
In een wereld waar psychische aandoeningen steeds vaker voorkomen, is het essentieel om goed opgeleide professionals te hebben die kunnen bijdragen aan het bevorderen van het mentale gezondheid.
Met een opleiding in geestelijke gezondheidszorg kun je een verschil maken in het leven van mensen die kampen met angst, depressie, verslaving of andere psychische aandoeningen. Je leert hoe je vroege waarschuwingssignalen kunt herkennen, risico's kunt beoordelen en gepaste interventies kunt aanbieden om de geestelijke gezondheid te bevorderen.
Als je gepassioneerd bent om anderen te helpen en geïnteresseerd bent in de geestelijke gezondheidszorg, overweeg dan om een opleiding te volgen op dit gebied. Je kunt een belangrijke rol spelen in het bevorderen van het mentale welzijn van individuen, het doorbreken van barrières en het creëren van een gezonde samenleving.
De opleiding richt zich voornamelijk tot verpleegkundigen die werken in het brede domein van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en zich verder willen verdiepen in GGZ-thematiek. Andere paramedische beroepen hebben tevens de mogelijkheid zich in te schrijven mits men een begeleidende functie binnen de GGZ opneemt.
