• zaterdag 25 april 2020 9.00u. - 12.00u.

Personeel uit kinderopvangcentra, scholen, speelpleinwerking,…

Na de vorming ontvang je een attest van deelname dat onderschreven werd door Kind en Gezin.

Door een Ministerieel Besluit van 26 februari 2009 moeten alle onthaalouders en personeel in opvangvoorzieningen een cursus reanimatie volgen van minimaal 3 uur. Tijdens deze opleiding wordt, naast een stuk theorie, ruim de tijd genomen om praktijksimulaties uit te voeren op reanimatiepoppen volgens leeftijd.

De vorming omwat zowel theorie als praktijk

Het theoretische deel omvat:

• Herkennen van de typische levensgevaren.
  • De basisprincipes van de eerste hulp.
  • Het stappenplan van reanimatie volgens de geldende ERC-richtlijnen wat betreft het bewustzijn, de ademhaling en de circulatie.
  • Hoe handelen bij koortsstuipen – intoxicatie – brandwonden.
  • Info i.v.m. wiegendood.

Het praktisch deel bestaat uit:

• Inoefenen van de reanimatie van alle leeftijdsgroepen in de kinderopvang.
  • Inoefenen van het handelen bij verstikking bij baby en kind.

De lessen worden gegeven door dhr. Rik Vanmaele. Hij is verpleegkundige van opleiding en beschikt over de nodige praktijkervaring en actuele kennis van reanimatie bij baby’s – kinderen en dit volgens de actueel geldende ERC-richtlijnen. Hij is tevens in het bezit van het APLS diploma (Advanced Pediatric Life Support).