• donderdag 2 maart 2023
  08.30 u. - 16.15 u.
 • Aantal opleidingsuren: 7h30
 • inclusief koffie, soep en lunch

Doelpubliek

Verpleegkundigen in de oncologische zorg en alle andere geïnteresseerden.

Studiedag in functie van het behoud van bijzondere beroepstitel in de oncologie.

Meer info

Programma 

 

 • Cognitieve klachten na borstkanker. Kan mindfulness een oplossing bieden?
  drs. Michelle Melis

  Wist je dat drie op vier vrouwen met borstkanker na hun chemo last krijgen van cognitieve klachten? De chemotherapie kan zorgen voor verschillen in de structuur en activiteit van de hersenen. Kan mindfulness een oplossing bieden voor cognitieve klachten? Bij mindfulness leer je om de aandacht te focussen op het hier en nu met een open, milde en nieuwsgierige houding. In deze lezing zal prof. Melis dieper ingaan op de impact van mindfulness op de hersenen, gemoedstoestand en cognitieve prestaties van vrouwen na behandeling van borstkanker.  

 • Zorg voor de mantelzorg(er).
  mevr. Nele Vanleene

  Mantelzorg komt meer en meer op de radar van professionele hulpverleners. Door de vermaatschappelijking van de zorg komt de focus meer te liggen op het informele netwerk van de zorgvrager. In veel gevallen gaat het om krachtige mantelzorgers die kunnen optreden als volwaardige partners van de hulpverleners. Tegelijktertijd hebben mantelzorgers ook eigen vragen en noden en is het van belang dat ze ondersteund worden. Mevr. Vanlee bespreekt de zorg voor de mantelzorg(er).

 • Een kathetercataloog in een kort betoog.
  mevr. Mieke Debrauwere

  Bij langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan kan de arts een katheter plaatsen. Enkele veel voorkomende katheters zijn: poortkatheter (Port-a-Cath), PICC-katheter, midlines, ... Verpleegkundigen zijn opgeleid om deze katheters in het ziekenhuis en thuis op te volgen. Toch merken we dat sommige verpleegkundigen nog vragen hebben bij de katheterzorg. Mevr. Debrauwere geeft dan ook graag een kathetercataloog in een kort betoog. 

 • Wegwijs in het landschap van hersentumoren en de verpleegkundige begeleiding.
  dhr. Michiel Daem

  Bij de behandeling van volwassenen met een hersentumor is een team van medisch specialisten en paramedici betrokken. Dhr. Daem maakt u wegwijs in het landschap van hersentumoren, schetst het zorgpad dat patiënten afleggen en beidt inzicht in de beleving van patiënten.

 • Patient Empowerment in de Hematologie - de patiënt mee aan het roer.
  dr. Koen Van Eygen

  Patient Empowerment kan gedefinieerd worden als het proces dat leidt tot een gelijkwaardige relatie zorgvrager-zorgverstrekker. De zorgvrager zit mee aan het stuur van zijn of haar zorgproces. Over de participatie van de zorgvrager in de hematologie vertelt dr. Van Eygen ons meer.  

 • Oncofertiliteit.
  dr. Chloé De Roo

  Vruchtbaarheid maakt voor het team Oncofertiliteit van UZ Gent onlosmakelijk deel uit van een kwaliteitsvol leven. Daarom willen we ervoor zorgen dat het streven naar vruchtbaarheidsbewaring tot de medische routine gaat behoren bij de behandeling van kankerpatiënten. Dr. De Roo deelt haar kennis en expertise met ons.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Inschrijven

Bedrijfsinfo