• 20.0 credits
  • Startdatum: 12 oktober 2023
    De lessen gaan opeenvolgend door op donderdag en vrijdag van 8.30 u. tot 17.00 u.
    Dit beperkt zich tot 2 lesdagen per maand. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen.
    Lesplanning: zie uurrooster.  
  • Aantal opleidingsuren: 111h
  • Kortrijk

Doelpubliek

Deze opleiding kan enkel gevolgd worden mits volgende diplomavereisten:

  • minimum in het bezit van een bachelordiploma in de verpleegkunde, bachelordiploma in de vroedkunde of andere bachelors en masters in het brede domein van de gezondheidszorg. 

 

Meer info

 

De opleiding zoomt in op de fysiologie en de pathologie van de natuurlijke menopauze. Er zijn echter ook andere oorzaken van de (al dan niet vervroegde) menopauze. Het kan hierbij gaan om een dysfunctie of een chirurgische ingreep of hormonale behandelingen bij diverse vormen van kanker.

Preventie en voorlichting over voeding en lifestyle vormen een belangrijk onderdeel van het programma, naast verschillende communicatietechnieken en coachingsvaardigheden. Tijdens de opleiding krijg je alle handvaten aangereikt om  de vrouw in de menopauze haar weg te helpen vinden in deze nieuwe levensfase. Daarnaast krijg je ook informatie over de juridische aspecten en over de marketing bij het starten van een eigen praktijk. Interdisciplinaire samenwerking komt hierbij eveneens aan bod.

De theoretische inhouden worden aangeboden onder de vorm van contactonderwijs. Het klinisch onderwijs omvat minimum 18 uren stage.

De opleiding sluit zeer nauw aan bij de praktijk. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met experten uit het werkveld. De inhoud van het programma wordt jaarlijks geëvalueerd, geactualiseerd en bijgestuurd waar dit nodig blijkt. Hierbij worden ook de bevindingen van de cursisten mee in beschouwing genomen.

Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, menopauzeconsulenten of mensen met een professionele activiteit binnen een setting met menopauzale vrouwen. Zij zijn verbonden aan universitaire of algemene ziekenhuizen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.

 Na het succesvol afronden van de opleiding behaal je het postgraduaatsgetuigschrift "Menopauzeconsulent". Volg je afzonderlijke cursusdagen, dan ontvang je hiervoor een attest van deelname (hiervoor zijn de diplomavereisten ook van toepassing).

 

Meer inhoudelijke informatie:

Elke Deherder
programmacoördinator
elke.deherder@vives.be 


 

Meer opleidingen op Continue.be
Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES. Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.

Programma

Fysiologische & pathologische menopauze

4.0 credits
Bekijk ECTS-fiche

Het menopauzeconsult

4.0 credits
Bekijk ECTS-fiche

Beroepspraktijk

3.0 credits
Bekijk ECTS-fiche

Relationele en coachingsvaardigheden

4.0 credits
Bekijk ECTS-fiche

Behandelmethoden en leefstijl

5.0 credits
Bekijk ECTS-fiche