Een beroerte leidt tot het opzetten van een groot netwerk van zorgverstrekkers om de zorg voor de patiënt optimaal te laten verlopen. Dit verzorgingsnetwerk bestaat zowel uit deskundigen zoals artsen, verpleegkundigen, paramedici, maatschappelijk werkers, psychologen,... als uit ervaringsdeskundigen zoals de familie en naasten van de patiënt.
In dit grote netwerk is de verpleegkundige de centrale figuur om de zorg in goede banen te leiden.
800.00 EurVrij van BTW
(inclusief digitaal syllabusmateriaal )

10.0 credits
- startdatum 5 oktober 2023
9 lesdagen
Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. Aantal opleidingsuren: 75h
Brugge
Doelpubliek
De opleiding is gericht op verpleegkundigen en paramedici, ergotherapeuten, kinesisten, logopedisten, neuropsychologen, diëtisten en maatschappelijk werkers die de opleiding neurologische zorg gevolgd hebben of bijzonder geïnteresseerd zijn in de beroertezorg of werkzaam op een afdeling neurologie, stroke unit of ICU.
Na het succesvol afronden van de opleiding behaal je het getuigschrift van permanente vorming "Beroertezorg". Volgde je in het verleden reeds de basismodule van het postgraduaat “Neurologische zorg”, dan kan je het postgraduaatsgetuigschrift “Neurologische zorg” krijgen.
Meer info
Academiejaar 2023-2024
Postgraduaat neurologische zorg – module beroertezorg (10 SP) in samenwerking met UCLL (campus Leuven/ Genk)
Sinds dit academiejaar is het NIEUW dat 2 hogescholen (VIVES en UCLL) gaan samenwerken om de opleiding Beroertezorg te organiseren.
Dit betekent concreet dat er lesdagen georganiseerd worden afwisselend in VIVES te Brugge, UCLL te Leuven en UCLL te Limburg. Deze lessen kunnen telkens op de campus gevolgd worden, maar je hebt ook de mogelijkheid om online deel te nemen. Echter verwachten wij om de les fysiek te volgen wanneer de les in jouw regio wordt georganiseerd. Waarbij de provincies Vlaams-Brabant – Limburg – Antwerpen aansluiten op de campus Leuven en Genk. Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen sluiten aan in VIVES te Brugge. Cursisten vanuit Brussel kiezen een regio. Uiteraard ben je vrij om alle lessen op de campus te volgen. Dit kunnen we alleen maar aanmoedigen.
Inhoud
In de opleiding komen zowel theoretische als praktische elementen aan bod:
- Beroertezorg: een algemene opleiding waarbij de anatomie, de pathofysiologie, diagnose, klinische studies, symptomatologie, behandeling zowel medisch als paramedisch, begeleiding van patiënten en familie door de verschillende stadia van de ziekte, verdieping in de preventie van complicaties zoals slikstoornissen, communicatieproblemen, valpreventie besproken wordt.
- Een praktische opleiding waarbij het management van de multidisciplinaire behandeling in de verschillende settings wordt besproken
- Een praktische opleiding waarbij via casussen de theorie wordt toegepast
- Een gastcollege door een internationaal befaamde specialist in Stroke
Didactische aanpak
De opleiding sluit zeer nauw aan bij de praktijk. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met experten uit het werkveld. De inhoud van het programma wordt jaarlijks geëvalueerd, geactualiseerd en bijgestuurd waar dit nodig blijkt. Hierbij worden ook de bevindingen van de cursisten mee in beschouwing genomen.
Alle docenten zijn artsen, verpleegkundigen, paramedici of mensen met een professionele activiteit binnen de beroertezorg. Zij zijn verbonden aan universitaire of algemene ziekenhuizen, expertisecentra of beroepsverenigingen. Als gastspreker hebben al deze professionals een reële ervaring in het verstrekken van onderwijs aan volwassenen.
Lesdata
9 lesdagen + examen + paper
- Donderdag 5 oktober 2023 (UCLL Limburg)
- Dinsdag 10 oktober 2023 (VIVES Brugge)
- Donderdag 19 oktober 2023 (UCLL Leuven)
- Dinsdag 24 oktober 2023 (VIVES Brugge)
- Donderdag 9 november 2023 (UCLL Limburg)
- Dinsdag 21 november (VIVES Brugge) Verplichte aanwezigheid voor iedereen!
- Donderdag 30 november 2023 (UCLL Leuven)
- Dinsdag 5 december 2023 (VIVES Brugge)
- Donderdag 14 december 2023 (UCLL Limburg)
- Schriftelijk examen: 15 januari 2024 (voormiddag)
- Paper presentatie: 15 januari 2024 (namiddag)
Kostprijs
€ 800 ( inclusief digitaal syllabusmateriaal)
De opleiding is erkend in het kader van Vlaams opleidingsverlof en komt in aanmerking voor het gebruik van de KMO-portefeuille.
Inhoudelijke informatie
Stefanie Vandenberghe
Coördinator Levenslang Leren - Vives Healthcareschool Brugge
stefanie.vandenberghe@vives.be
050 30 51 87
Wendy Sterckx
Coördinator UCLL
wendy.sterckx@ucll.be
Administratie (inschrijving - facturatie - VOV)
Heidi Descheemaecker
Verantwoordelijke administatie Levenslang Leren - Vives Healthcareschool Brugge
heidi.descheemaecker@vives.be
050 30 51 93
Kom je naar de VIVES-infodag op vrijdag 1 september (16u - 20u)?
We verwelkomen je graag in Vives Brugge !
Meer opleidingen op Continue.be
Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES. Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.
Programma
Beroertezorg
10.0 credits | |
Bekijk ECTS-fiche |