• 6/10/23 A205 9:00 – 17:00
    • 13/10/23 A205 9:00 – 17:00
    • 20/10/23 A205 9:00 – 17:00
    • 12 u zelfstudie
  • Aantal opleidingsuren: 24h
  • Brugge

Doelpubliek

U BENT: zorgprofessional (o.a.logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers, ergotherapeuten, kinesisten) en/of u wenst zelfmanagement te implementeren binnen uw zorginstelling  (ziekenhuis; revalidatiecentrum; verpleeghuis; GGZ instelling; privé praktijk etc.) en u wil PPEP4All  ‘Face-to-Face’ of online aanbieden aan uw patiënten met een chronische aandoening en hun partners en/of mantelzorgers.

Meer info

PPEP4All bestaat uit een eigen educatieprogramma voor de patiënt en voor de partner met elk acht groepssessies en een ankersessie. PPEP4All wil zowel de chronische patiënt als zijn/haar partner handvatten aanreiken die hen in staat stellen de psychische en psychosociale gevolgen goed te managen en daardoor de kwaliteit van hun leven positief te beïnvloeden. De focus ligt op mogelijkheden i.p.v. beperkingen, op acceptatie en op het bevorderen van de autonomie en zelfredzaamheid van patiënt en partner. 

 

Leerdoelen

o Bekend met de theoretische basis van PPEP4All

o Kennis over patiënt en partner educatie en zelfmanagement bij verschillende chronische aandoeningen

o In staat om de vaststaande componenten van zelfmanagementprogramma flexibel aan te bieden

o Inhoudelijk op de hoogte van zelfmanagement technieken (zmt’s) en deze praktisch kunnen toepassen binnen PPEP4ALL.

o Inzicht in eigen competenties d.m.v. de competentiemeter PPEP4ALL-trainer.

o Weet wat er allemaal bij komt kijken (o.a. organisatorisch, verzekeringstechnisch etc.) om PPEP4All boek en/of E-Health versie van de grond te krijgen.

o Patiënten en partners op juiste gronden kunnen indiceren via goede intake en/of gebruik adequate vragenlijsten

o Geleerd waarop te letten bij samenstellen van groepen

o Leren werken met groepen en theorie over groepsdynamica en vaardigheden als trainer van groepen verworven.

o Staat volledig achter het concept, boven de stof en naast de deelnemer.

o Naast het ‘F2F’ kunnen begeleiden, ook volledig digitaal

 

U dient zelf ‘De handleiding voor de hulpverlener’ en de bijbehorende werkboeken (‘PPEP4ALL patiëntenwerkboek’ & ’PPEP4ALL partner werkboek’) te bestellen. Dit kan via Acco, Bookspot of Bol.com (let op voor de levertermijn!!!)

 

Wat is PPEP4ALL?

Het PPEP4ALLL-Net is een groeiend netwerk van diverse gecertificeerde PPEP4ALL trainers. Deze zorgverleners werken in verschillende settingen en met verschillende aandoeningen zoals o.a. Parkinson, IBD, Nierziekten, Diabetes, CVA, Huntington, hypofyse tumoren, dementie en MS.

 

Docenten

Noëlle  Kamminga, heeft geneeskunde en psychologie gelijktijdig gestudeerd en is gepromoveerd in de neurologie. Zij is de founder van PPEP4ALL https://www.ppep4all.nl/

en CEO van de PPEP4ALL-Academy.  Momenteel is zij tevens werkzaam op de afdeling Medische Psychologie en Psychiatrie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) en bij de Universiteit van Maastricht - ‘Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (MHeNS) -. Zij is naast (bekroond)docent, (neuro)wetenschapper en behandelend GZ-psycholoog, auteur van verschillende boeken waaronder de PPEP4ALL boeken en het recent verschenen boek “Breinfitness”.

 

Tom Steeland is logopedist en coördinator van een zelfstandige groepspraktijk. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van personen met een neurologische aandoening, met hoofdspecialisatie de ziekte van Parkinson. Hij is docent, auteur van het boek “Het hemd met de onmogelijke knopen” en co-founder van TelePHON.digital, een all-in-one applicatie voor online logopedie.

 

Maximaal aantal deelnemers: 20

Vragen? Neem gerust contact op met brian.decleir@vives.be