• Startdatum : 5 maart 2024
    Lesplanning: zie uurrooster
  • Aantal opleidingsuren: 21h
  • Roeselare

Doelpubliek

Zorg- en hulpverleners die intimiteit en seksualiteit in de zorg bespreekbaar willen maken. 

Meer info

Let’s talk about sex!

Over seksualiteit en intimiteit in de (ouderen)zorg.

Dag 1 - 5 maart 2024 - Chloé De Bie


Op deze dag worden jullie ondergedompeld in het thema seksualiteit en intimiteit. Wat is noodzakelijke basiskennis om het thema seksualiteit te kunnen opnemen binnen een woonzorgcentrum. Hoe verandert seksualiteit naarmate men ouder wordt? Wat is de invloed van ziekte en medicatie op seksualiteit? Wat is de beleving van seksualiteit en relatie bij ouderen? Is het bespreekbaar maken van seksualiteit in een woonzorgcentrum een optie of een must? Waar moet men op letten wanneer men dit thema bespreekbaar maakt? 

 

Dag 2 - 19 maart 2024 - Chloé De Bie

Deze dag staat in het teken van “leren praten over seks”. Eerst en vooral heeft je eigen referentiekader een impact op jouw bereidheid als hulpverlener om te spreken over seks. We staan stil bij dit referentiekader en gaan met concrete oefeningen aan de slag. Vervolgens gaan we aan de slag hoe je op een professionele manier seks ter sprake kan brengen! Samen gaan we op een veilige en gecontroleerde manier oefenen met casi om seksualiteit te sprake te brengen. Wat is ‘good practice’ als het aankomt op het bespreken van gevoelige thema’s. Waar moet je op letten. Wat als het niet goed gaat. We ronden de dag af met een afgebakend doel om mee te nemen naar de praktijk. 

 

Info Spreker 

Chloé De Bie is klinisch seksuoloog, klinisch psycholoog en relatietherapeut. Daarnaast ook rouwtherapeut en burn-out coach. Ze heeft haar eigen therapiecentrum Vivolinio te Gent (www.vivolinio.com) sinds 2016. Ze is lector aan de Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen), waar ze psychologische en seksuologische vakken geeft in de opleidingen vroedkunde en verpleegkunde. In 2022 werd ze voorzitter van de ‘Vlaamse Vereniging voor Seksuologie’, waar ze sinds 2012 lid van is en in 2019 reeds persverantwoordelijke werd. Ze schreef een boek “En ze leefden nog lang en gelukkig” over de valkuilen van de liefde (Pelckmans). Als laatste is ze heel wat bezig om in de media mythes omtrent relaties en seksualiteit te doorbreken. Zo werd ze bekend door het tv-programma KOPPELS (2018) en haar veelvuldig optreden in ‘Van Gils en Gasten’ (één). Elke donderdag kan je haar horen op radio JOE van 21u – 23u in haar programma ‘Love, Sex and Drama’. 

 

Dag 3 - 26 maart 2024 - Ines Keygnaert

Recent onderzoek van Prof Keygnaert toonde aan dat zowat twee derde van de 70-plussers in België seksueel actief zijn en/of intimiteit beleven. Helaas krijgen ook ouderen met negatieve seksuele ervaringen te maken. Op deze studiedag gaan we dieper in op seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover ouderen. Vragen die we zullen beantwoorden zijn: In welke vormen komt seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover ouderen voor en hoe vaak? Wat is de impact ervan op hun gezondheid? Zijn LGBTQIA+ ouderen extra kwetsbaar? Hoe kunnen we seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar stellen en welke zorg is aangewezen? We beëindigen deze derde studiedag van Let's talk about sex met een inspirerende sessie omtrent zorg zonder woorden. 

Info Spreker

Ines Keygnaert is professor seksuele en reproductieve gezondheid en coördineert de onderzoekslijn rond geweld en schending van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, alsook rond gender en seksuele gezondheidspromotie in moeilijk bereikbare, kwetsbare en/of minderheidsgroepen. In opdracht van de Belgische overheid ontwikkelde, piloteerde en evalueerde Ines de Belgische Zorgcentra na Seksueel Geweld. Ze coördineerde ook de eerste representatieve prevalentiestudie omtrent seksueel geweld in België, de studies naar seksueel geweld tegen vluchtlingen en ontwikkelde een waaier aan (inter)nationale klinische richtlijnen, preventie-instrumenten, procedures en opleidingen en fungeert op regelmatige basis als experte voor verschillende UN-)organen en regeringen. Ze kreeg de Prijs Lucien De Coninck en de Prijs Marie Poppelin voor haar baanbrekend onderzoek met grote maatschappelijke impact.

Inschrijven

Bedrijfsinfo