• woensdag 20 maart 2024
  08.30 u. tot 13.15 u.
  Programma: zie uurrooster
 • Aantal opleidingsuren: 4h
 • Kortrijk

Doelpubliek

De opleiding is gericht op alle hulpverleners die in aanraking komen met pasgeborenen:

 • Vroedvrouwen tewerkgesteld op verlos- en of materniteit of die vanuit de eerste lijn betrokken zijn bij bevallingen, spoed/IZ verpleegkundigen, MUG verpleegkundigen,
 • Artsen en arts in opleiding,

Indien u niet voldoet aan bovenstaande voorwaarden kan mits een positieve intake gesprek alsnog een plaats worden voorzien.

Meer info

De NLS opleiding is ontwikkeld om praktische instructie te geven bij het reanimeren van baby's bij en direct na de geboorte. Het is ontworpen voor alle gezondheidswerkers, ongeacht hun discipline of status, die kunnen worden opgeroepen om een pasgeboren baby te reanimeren.

We doorlopen hierbij de fysiologische processen die aan de grondslag liggen van een apneu, bradycardie en een slechte conditie bij de geboorte na een hypoxisch letsel.

De opleiding focust op een gestandaardiseerde benadering van de reanimatie van baby's die hulp nodig hebben bij de geboorte met nadruk op het doorslaggevende belang van luchtwegbeheer en longinflatie, en de beperkte rol voor borstcompressies en medicijnen.

Technieken zoals directe laryngoscopische inspectie van de orofarynx, aspiratie, orofaryngeale hulpmiddelen, ballon masker ventilatie, gebruik neopuff, borstcompressies, navelkatheter,… worden geoefend op basis van constructieve feedback met extra aandacht voor communicatie en teamwerk.

Met deze specifieke opleiding waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen ligt de focus op zowel het inhospitaal- als prehospitaalgebeuren. Hiermee willen we je als hulpverlener een goede basis aan competenties meegeven zodat je op correcte wijze pasgeborenen kan benaderen en gericht stabiliseren.

De opleiding sluit zeer nauw aan bij de praktijk. Hiervoor wordt intensief samengewerkt met experten uit het werkveld. Door het simuleren van waarheidsgetrouwe gebeurtenissen uit het werkveld krijg je de mogelijkheid om in een veilige context te oefenen.

De docenten zijn hulpverleners met een professionele activiteit binnen de acute zorg. Zij zijn verbonden aan zorginstellingen, expertisecentra of beroepsverenigingen.

 

 • Dr. Isabel George (onder voorbehoud)
  Pediater/neonatologe az Groeninge - Kortrijk

 • dhr. Kurt Planckaert
  docent hogeschool VIVES/ERC instructor en verpleegkundige spoedgevallendienst/MUG,
  az Groeninge - Kortrijk

 • mevr. Martine Dorme
  docent vroedkunde hogeschool VIVES 

 

Wegens het interactieve karakter van deze vorming worden maximum 18 personen toegelaten.


Meer opleidingen op Continue.be
Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES. Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.

Inschrijven

Bedrijfsinfo